Коментар на Пламен Трндафилов: Истинската цена на победата

Поредната домакинска победа на Спартак дойде някак си очаквано от мнозина привърженици на клуба, но и бе възприета по доста по-различен начин от предходните. Промяната в играта на варненския Спартак бе очевидна. Онези, които бяха на стадиона на последните две срещи на „соколите“, със сигурност са оценили с достойнство победите на отбора.

Онова настроение, живец и мотивация в предишните срещи липсваха, но в последните срещу Марек и Марица тези съставни части бяха налице. Много е лесно, но и отговорно да се твърди, че тимът изглежда по съвсем друг начин под ръководството на Васил Петров. Но е факт, че младият и амбициозен наставник е от доста време в клубния живот на Спартак, има вече и опита и самочувствието да вземе най-правилните решения на терена, които доведоха отбора до двете заслужени победи.

При всички положения в много аспекти варненският Спартак изглежда променен. Треньорът постави играчите в най-добра форма на позициите, на които биха изглеждали най-добре. Варненци към момента наистина разполагат с един опитен отбор, който безспорно ще спори за място, гарантиращо участие във Efbet Лига. Не знам дали вратарят според старото правило е половин отбор, но присъствиета на опитен страж, като Георги Георгиев, е много важно. Георгиев е от онези вратари, които с една рещителна намеса могат да спасят мача, така, както се случи в най-непечените, казано на жаргон ситуации пред вратата на Спартак в последните две срещи.

Опитните двойка централни бранители Ангел Грънчов и Сашо Цветков доказват, че синхронът между тях става все по-добър с течение на времето. В последните две срещи Васил Петров постави ударение върху по-настъпателния и агресивен подход, предоставяйки важна роля в центъра на Дани Начев и Румен Руменов.

От началото на изминалата кампания в Efbet Лига до сега Виктор Митев доказа, че може да бъде момче за всичко. В ролята си на ляво криво е способен да надбяга съперника, а кинжалните му центрирания със силния ляв крак са благодат за всеки нападател. С неговия опит и с този но Наско Зехиров по десният фланг Спартак има много опит умения във фланговите действия.

Иска ми се да обърна внимание и на един играч, който учудващо бе пренебрегван от предишното треньорско ръководство. Френският полузащитник Йохан Н` Зи се включи от скамейката чудесно и в двете срещи, а с набезите отляво, отличната координация при владеене на топката на скорост доказа, че варненци могат да разчитат на играч, който с нестандартните си ходове е способен да обърка противниковата отбрана във важните и по-заплетени мачове.

Спортният директор на клуба Енгибар Енгибаров с опита на треньор и ръководител не случайно изтъкна още от самото начало, че вярва във възможностите и потенциала на отбора, стига да се намери точният баланс в екипа на клуба. Със сигурност Спартак показа едно променено лице, но то трябва да засияе и в следващите мачове, тъй като летвата вече е вдигната. И да не се забравя, че границата между почтената загуба и успешната игра е очертана, а отвъд нейното преминаване понякога е болезнено.

Навремето великият италиански треньор Ариго Саки казваше – “ Обичам да поставям ударение върху резултата а, не върху това каква работа сме свършили. Не можеш да построиш небостъргач за един ден, но можеш да сглобиш колибка,в която да ти е уютно“.

Всички заедно – привърженици и ръководство трябва повярват, че една заслужена победа има голяма стойност и е поредното стъпало в подножието към постепенното изкачване на върха.

– Пламен Трендафилов / vsport.bg

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *