Коментар на Пламен Трендафилов: Спартак с нов отбор и поход към Efbet лига

Първия кръг във Втора лига не мина под знака на изненадите, въпреки че такива със сигурност няма да липсват. Затова и играта футбол продължава да привлича като магнит надлъж и шир. Кайзерът на световния футбол Франц Бекенбауер някога бе казал – „Футболът е най-добрият начин за комуникация в обществата. Той е аполитичен, универсален език и заличава границата между бедност и богаство, раздвижва нашето въображение, кара ни да се гордеем от победите и да страдаме от неуспеха. Затова тази игра е велика“..

Днес ще спрем вниманието си върху изцяло обновения тим на Спартак Варна и неговата нагласа за атака към групата на майсторите. Но с кои основни играчи варненския Спартак започва похода си към Efbet Лига? Всъщност, в тима останаха петима от изминалата кампания – Виктор Митев, Сашо Цветков, Румен Руменов, Дани Начев и Ромеш Ивей. Във футболните анализи винаги се изтъква факта , че вратарят е половин отбор. И това е така, защото големият опит на Георги Георгиев и блестящите му прояви преди време с екипа на Черно море и в Световните квалификации с националния отбор вдъхват увереност, че тимът притежава в редиците си един от най-опитните и силни вратари в България изобщо.

Всъщност, поставените цели от клубното ръководство не трябва да учудват никого. В традициите на футбола мястото на Спартак е във Efbet лига. Като един чудесен централен бранител (eдин от най-добрите за времето си в страната), треньорът Валентин Илиев определено ще заздрави дефанзивният вал на варненските „соколи“, което си пролича още в първата за сезона среща. Пред вратаря Георги Георгиев опитните Ангел Грънчов и Сашо Цветков показаха, че още по-добрия синхрон между тях е въпрос на време. Самият Цветков, използван преди години в най-добрата си роля на дефанзивен халф, показа нагледно как не е забравил да гради играта в средата на терена. А с присъствието на Преслав Петров стабилността в центъра на отбраната и възможността да се играе с трима бранители в някои от срещите е гарантирана.

Отдясно играе Борислав Вукадинов. Неговото амплоа е това на централен бранител, но с физиката запълва добре дясната зона, в която играе още много маневрения и напорист Мехмет Сабри. По-голям интерес представлява левия фланг, където оперират Вели Боев и Виктор Митев . Този футболен дует е познат отреди два сезона, когато двамата заедно играеха в една от най-невралгичните зони на световния футбол.

За младия Вили Боев сезонът ще бъде рестарт на кариерата, забавена през изминалия сезон. И тук трябва задължително да се постави ударение върху капитана на отбора Виктор Митев. В Еfbet лига бе най- постоянният играч на тима. Днес отново е вдъхновението и двигателя на младия варненски отбор. Набезите му по лявото крило много често държаха в шах отбраната на ЦСКА 1948. Определено може да се каже, че със силния си ляв крак Митев притежава едно от най-фините и точни флангови центрирания.

Победата в битката винаги се кове в средата на терена, така, както желязото се кове, докато е горещо. Най-взривоопасната и най-атрактивната за негово величество зрителя зона. Битки във Втора лига със сигурност ще има, защото доста отбори ще играят настървено срещу основен фаворит като Спартак, а в такива биткаджийски мачове понякога трите точки са по необходими, отколкото красива игра.

На вездесъщия офанзивен полузащитник Румен Руменов трябва да помагат дефанзивния халф Георги Мариянов, изпълнения с амбиция младок Евгени Илиев, а с нетърпение очакваме таланта на плеймейкъра Дани Начев да се развие в пълна сила през този сезон. Йоан Бауренски, Хидает Хюсеин и новопривлечения Айвън Ангелов са много млади даровити играчи, а младостта им е залог за бъдещи успехи.

Един добър ход е привличането на изключително опитен и доказан през годините играч като Наско Зехиров. Универсален играч, който би могъл да играе успешно като десен халф бек и човек от средата на терена. Единствено физическата подготовка е тази, с която трябва да се справи.

Няма как да не отбележим и присъствието на панамската атракция Ромеш Ивей,изтърпяващ наказание от две срещи. С умението си да борави с топката на скорост, двойникът на Рахийм Стърлинг като физика и поведение на терена е много опасен както по крилата, така и зад нападателя. С негово присъствие отбора ще изглежда и далеч по мощен.

Напред в ролята на център нападател Ахмед Ахмедов с големия си опит (важното е да няма контузии) доказа от самото начало, че може да заеме винаги голова позиция, нанасяйки смъртоносен удар в противниковата отбрана.

А верните привърженици на Спартак? С настроение и песни на победата по трибуните дават своя апел, че никога няма да изоставят отбора. Просто очакват реещия полет на „соколите“ да ги отведе бързо към Efbet лига.

– vsport.bg

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *