Коментар на Недко Петров: Страхотен ход на Спартак с Херо

Шефовете на Спартак направиха страхотен ход с назначението на Димитър Димитров-Херо. Доказан и успешен специалист и марка в бранша, той дава достатъчно гаранции, че ще води „соколите“ нагоре“.

Със своите умения, разбирания, опит и тънък подход към всеки един играч, Херо със сигурност не само ще отлепи варненци от последното място в елита напролет, но и най-вероятно ще направи така, че да не треперят за оцеляването си още преди плейофите в последната шестица.

За това ще помогне и качествената зимна селекция, която бургазлиията ще направи, и която ще позволи на отбора да се придържа към тригодишния си амбициозен план – утвърждаване при майсторите, щурмуване на златната среда и първата шестица.

Но във футбола стъпала не се прескачат и сега на първо място стои задачата Спартак да надгради и да покаже, че има място в елитното ни футболно семейство. Нещо, което изглежда напълно постижимо с име като Димитър Димитров на пейката и финасовата мощ на Павлин Николов.

Какво показват обаче фактите, които са неизбежни в такъв исторически момент. Херо е третият наставник, който има три шампионски титли като треньор на България и след това е поел Спартак. Той обаче е първият, който е извеждал три различни тима до върха – Литекс, Левски и Лудогорец.

Преди него „соколите“ са водени от Иван Радоев, Баба Рада, който е триумфирал три пъти с Левски, и Димитър Пенев, качил три пъти ЦСКА на върха. Разликата между двамата е, че Радоев е бил начело на Спартак във втория ешелон, а Пената – в елита.

При майсторите треньори на Спартак са били също Стоян Орманджиев, който преди това е правил ЦСКА два пъти шампион на България, както и Димитър Дойчинов, Иван Вуцов и Евгени Янчовски, извели по веднъж до титлата съответно Левски и Берое.

Любопитно е също, че през есента на 1997-а Ферарио Спасов води в първите кръгове Спартак и го държи на първо място и в тройката в елита. Но през септември същата година Гриша Ганчев отзовава специалиста в Ловеч и през същия сезон Феро прави Литекс шампион.

– Недко Петров, petel.bg

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *