Коментар на Недко Петров: Спартак е доволен, Черно море – не

Подновеното след дълги години дерби на Варна предложи малко качество и страхотна футболна атмосфера на трибуните. В крайна сметка единият отбор напусна терена доволен, а другият съжаляваше, че не е успял да материализира игровото си превъзходство.

Доволен, разбира се, е Спартак, тъй като стратегията на Тодор Киселичков даде резултат и тимът заслужи тази точка. Отчитайки моментното състояние на „соколите“ и техния индивидуален и отборен потенциал спрямо съперника, както и това че Спартак още изостава в развитието си на отбор от Черно море, бе закономерно и неговото поведение.

Ясно и отчетливо се видя, че равенството влиза в плановете на спартаклии и те се стремяха да стигнат до него с добре организирана и дисциплинирана игра в дефанзивен аспект, като дебнеха и за шансове на контраатака.

През първото полувреме “соколите“ предимно се защитаваха, а след почивката показаха, че могат и да атакуват и поглеждаха по-смело към другата врата. Неслучайно пропуснаха и най-чистото положение в срещата, като извеждащият пас на Ивеш Ромеей бе едно от малкото футболни изпълнения на терена.

Черно море очаквано държеше повече топката и имаше инициативата почти през цялото време. Но във футбола трайното владение на кълбото и контрола върху него не гарантират сигурна победа.

Въпреки че Спартак лимитира откъм чисти ситуации „моряците“, те излязоха на достатъчно стрелкови позции, от които да насочат топката в мрежата. Ударите им обаче или бяха слаби, или в обсега на вратаря Иван Дичевски, или излизаха в аут.

В крайна сметка е нормално Черно море да не бъде доволен от резултата, но щом в четвърто гостуване поред не намира пътя към гола, би трявало бързо да се коригира, за да взема максимума извън „Тича“ и занапред.

Относно претенциите на „моряците“ за дузпи при две ситуации за игра с ръка в наказателното поле на спартаклии, това са изцяло решения и тълкуване на положенията от страна на главния съдия, а и от ВАР не го пратиха да ги разглежда на монитора. Но дори и да допуснем, че някои рефери биха посочили бялата точка, мисля, че в тази среща арбитърът не носи вина, че Черно море не вкара гол и не спечели битката за града. А и след мача неговият треньор не коментира тези две ситуации. Иначе Черно море са си в правото да се жалват официално, след като са изгледали видеозаписа, както вече го направиха няколко пъти през този сезон.

Аз имах възможност да разговарям с известни бивши наши съдии и те ми споделиха, че при тези две ситуации много трудно някой съдия би отсъдил дузпа, макар че би се замислил за втората ситуация. При първото положение топката удря отблизо ръката на Никола Борисов, която е в естествено положение, въпреки че е на сантиметри от тялото му, а при ситуацията с Баланюк, неговата ръка е разперена, но въпросът е дали първо топката не докосва рамото. Коментаторът на срещата пък бе лаконичен, че няма дузпи, след като изгледа повторенията.

И за финал. Да, на терена липсваха чисто футболните и майсторски изпълнения, или пък бяха доста малко, но искам да припомня, че така е било и в други дербита преди. Тръпката, емоциите и невероятната обстановка по трибуните обаче, показаха, че Варна има нужда от своя мач и ако се играе редовно, без съмнение ще запалва по играта много поколения най-малки варненчета.

– Недко Петров / петел.бг

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *