Дербито на Варна се завърна, нека всичко е феърплей

Дербито на Варна се завърна след 13 години, през които осезаемо липсваше на футболните естети и привържениците на двата клуба. Сега за първи път в този мач наведнъж ще дебютират над 30 футболисти, за първи път няколко млади поколения ще го гледат на живо и за първи път ще се играе на обновения стадион на „Спартак“. Съоръжение, което с подкрепата на държавата, община Варна и съсобствениците на клуба придоби приятен и модерен облик.

Към този мач винаги е имало огромни очаквания и безспорно така ще бъде и в събота. Дни преди битката за града треньорите на „Спартак и „Черно море“ показаха европейско мислене и взаимно уважение, като за първи път дадоха съвместна пресконференция. Хубаво ще бъде, ако този зададен тон за джентълменство, толерантност и феърплей се пренесе както на терена, така и на трибуните утре след 15.15 часа.

За да отговорят на нивото този мач, футболистите трябва да се постараят да покажат класа и футболни умения, а привържениците на „соколите“ и „моряците“ да бъдат 12-и играч на своите с безрезервна и страстна, но и цивилизована подкрепа.

Накрая е необходимо всички да приемат крайния резултат, дори в първите минути гневът да ги е превзел отвътре. Участниците в срещата и публиката не бива да позволяват моментното настроение в тях да надделее и да направят нещо, за което могат да съжаляват.

Нервите след който и да е било мач винаги са били лош съветник и всеки е длъжен да ги контролира, най-малко поради две съществени причини. Първата е, че футболът е само една игра, която е създадена да носи радост и удоволствие на хората и в която има победител и победен. Втората е, че в живота най-важните неща са семейството, децата и любимите хора. И никой от тях няма да иска мъжът да се завърне вкъщи с мрачен поглед след мач, дори да е бил специален мач, и да им придава негативните си емоции.

– Недко Петров, petel.bg

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *