Коментар на Недко Петров: ВАР е майка за едни и мащеха за други

ВАР е майка за едни и мащеха за други в България. Това е изводът след мачовете от поредния кръг в елита и особено след този във Варна. В него Спартак изгуби от пловдивското Локо, след като в 31-вата минута станахме свидетели на скандално решение на ВАР.

Неговите отговорници гледаха дълго ситуацията, при която Денис Баланюк от „соколите“ вкара гол с глава, който трябваше да бъде първи в срещата. Нито едно от повторенията по телевизията впоследствие не убеди неутралния зрител и експертите, че попадението не е редовно, но в крайна сметка то не бе зачетено.

Ако става въпрос само за върха на пръстите на десния крак на играча на Спартак, това може да са 5 милиметра или 5 сантиметра, но те в никакъв случай не могат да осигурят предимство на Баланюк за головия удар пред защитника на гостите.

Виждали сме много такива ситуации по нашите и световните терени, и все си мисля, че в подобни моменти, трябва да се дава предимство на атаката и головете да се зачитат. Особено, когато и повторенията не потвърждават, че ВАР е 100 % прав.

Имаше и още едно странно решение на ВАР във Варна, и то отново в ущърб на Спартак – още в първите секунди след очевидния контакт между Райън Видунга и Ивеш Ромеей. Защитникът на Локо не игра с топката и закачи левия крак на „сокола“, но ВАР се произнесе: Това не е дузпа за Спартак.

Като цяло обаче в този кръг ВАР остана неразбран не само в дома на спартаклии: Отменен гол на Ботев (Пд) срещу Левски в София, незачетено попадение на Даниел Генов за Враца срещу Арда, две ситуации за дузпи на Лудогорец и ЦСКА. И още, и още в предни кръгове.

От този пусти ВАР обаче съм на път да пропусна да отлича стилната продукция на Спартак и Локото. Страхотен за нашите стандари двубой, двата съперника се надиграваха, създадоха много ситуации за гол и оставиха публиката без дъх.

Спартак потвърди своето израстване и показва, че вече може да се противопоставя и на водещите у нас. До самия край тимът гонеше изравняване, но гредата след удара на глава на Янчо Андреев и малшанса при атрактивната странична ножица на Антуи го лишиха от заслужена точка.

Забележете обаче какво беше поведението на Спартак. Като последен в групата и срещу съперник, който го изпреварва в развитието си и е в челото на класирането, „соколите“ можеха да накъсват играта, да убиват ритъма и да бавят времето в опит да се докопат да скъпоценна точчка.

Нищо подобно. Спартак игра открито, атакуваше и търсеше гола. Отборът даде сериозен отпор на Локо и заслужава адмирации за представянето си. Спартак е в правото си да се чувства ощетен заради тези дискусионни решения на ВАР, но с такава смислена игра може да бъде донякъде спокоен за бъдещето си, макар че все още се намира в деликатна ситуация.

– Недко Петров, petel.bg

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *