„Соколите“ се завърнаха в познатото уютно „гнездо“

На 19 октомври 1983 година световният футболен гранд Манчестър Юнайтед (Англия) излиза срещу Спартак на варненския стадион „Юрий Гагарин”. Над 40 хиляди късметлии (много желаещи зрители остават извън стадиона) по трибуните проследяват на живо най-великото футболно събитие във Варна в цялата история на европейските клубни турнири.

Спартак (Варна) – „Соколите“ в топ 10 на елитния български футбол. Казаното дотук доскоро предизвикваше незабравими спомени, носталгия и горчивина у феновете на варненския клуб, а и в онези неутрални любители на играта, които адмирират приятния и спортсменски футбол. Тези чувства бушуваха цели 13 години, проточили се като цяла вечност.

Е, стига толкова! Отсече го в началото на този месец целия настоящ екип на Спартак – ръководство, административен персонал, треньорски щаб и най-важните – изпълнителите на терена. Всички те издигнаха „соколите“ от Втора лига в познатото уютно „гнездо“ – елита на българския клубен футбол Efbet Лига.

Изпълнителният директор инж.Красимир Кузманов разкри пред Sportal.bg как Спартак (Варна) измина трудния път от миманса до челните редици на този спорт у нас.

„Изпращаме изключително успешна и емоционална състезателна година. В спорта полюсите винаги са два. Ние също изминахме целия път до двете крайности – радост от постигнати успехи във важните двубои, до огорчението от изгубените точки. Като ръководство сме изключително щастливи, че за кратък период от само две години, откакто поехме ангажимент към отбора, успяхме да го изкачим от аматьорската Трета лига в елитната професионална Efbet Лига и да възобновим позабравеното дерби в морската столица.

Началото

„Сред най-важните ходове, довели до успеха са персоналната ангажираност, огромното желание и отзивчивостта на двамата собственици на клуба – Павлин Николов и Асен Миланов. Това са хората, осигурили финансова стабилност, благодарение на която 13 г. по-късно една мечта се сбъдна – Спартак да се завърне в елита и отново да мери сили с най-силните отбори в България. Изключително успешно беше решението с избора на младият треньорския щаб воден от Васил Петров, асистентите му Ангел Павлов и Румен Русев. Освен това показахме, че една сплав между рутината на опитни футболисти и хъса, желанието за доказване на младите им съотборници може да изгради един боеспособен отбор, който да се бори за челните позиции“.

Успешната кампания 

„Като цяло в първенството показахме две лица. Изключително силен и мотивиран тим през есенния полусезон. Отбор, който показа, че може да играе агресивен и атрактивен футбол, преследвайки успеха до последния съдийски сигнал. Доказателството – седемте поредни победи, с които завършихме 2021 година и завоювахме еднолично първата позиция в класирането.

Но както винаги се получава, след всеки връх има спадове. През втория полусезон показахме колеблива игра. Вероятно се дължи на напрежението на постигнатото през първата половина от шампионата. Изгубихме важни точки в нетолкова трудни мачове. Но все пак отбора намери сили и завърши първенството в местата от класирането, позволяващи директната промоция за Efbet Лига.

Заслуга за крайния успех имат всички футболисти преминали в този период през клуба, дори и Роската нашия домакин, на когото искам специално да благодаря. С много труд, работа, себераздаване, лишения, всички те показаха, че когато набелязаната цел се преследва упорито и докрай, тя винаги е постижима“.

Подкрепата

„Въпреки всичко казано дотук задължително трябва да спомена още един „виновник“ за успеха. Това разбира се е 12-ия ни играч – нашата вярна публика. Тя подкрепяше отбора в добри и трудни моменти, дори и на най-отдалечените стадиони, където излизахме да воюваме. През цялото време, феновете вдъхваха увереност у футболистите ни, караха ги да повярват в своите възможности, да превъзмогват трудностите и да покажат, че мястото на Спартак (Варна) е сред най-добрите“. Поклон иБлагодарност!

Без празни илюзии за бъдещето

„Знаем, че най-трудното предстои. Спартак (Варна) е отбор с традиции. В топ 10 на вечната ранглиста. С над 40 сезона във футболния елит на България и повече от 1200 изиграни мача. Все водещи позиции, задължаващи ни да изградим отбор, който да демонстрира подобаваща класа и да се конкурира за челните места в Efbet Лига. Наясно сме, че ще е трудно. Дължим го обаче на нашите фенове, преживели много през годините. Каквото зависи от нас ще бъде направено“.

– sportal.bg / снимки: фб

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *