Васил Петров: Спартак направи добра сплав между опитни и млади играчи

Старши треньорът на Спартак Вн Васил Петров говори в интервю за Дарик радио и dsport за 5-е нови попълнения в отбора, за причините за раздялата с Дилан Джордж и Иван Пенев, както и посочи основните конкуренти на „соколите“ за директна промоция в Първа лига.

Припомняме, че лидерът във Втора лига се подсили с централния нападател от Молдова Лаур Кицану, който е бил за последно на проби в Севиля II, с централния защитници Петър Патев (Истиклол, Таджикистан), Мартин Василев (Локо Сф), с халфа Веселин Любомиров (Септември Симитли) и крилото Георги Чукалов (Лудогорец II).
Утре Спартак ще проведе първата си контрола. В Албена момчетата на Васил Петров ще срещнат Черноморец Бс.  От 16-и до 31 януари „соколите“ ще са на лагер в Анталия. Там те ще изиграят четири контроли – срещу  ФК Туран,  ФК Македония Гьорче Петров, ФК Раднички 1923 Крагуевац и ФК Раднички Ниш. След завръщането на родна земя Спартак ще играе срещу дубъла, а последната проверка ще бъде срещу румънския Дунарея.

Кажете  по няколко думи за всяко от новите попълнения
-Гледахме няколко мача на Лаур Кицану. Той беше на проби във втория отбор на Севиля по същото време, когато влязохме в преговори с неговия мениджър. Преценихме, че има качествата да помогне на Спартак. Играе като централен нападател, а втората му позиция е на фланга. Има хубави физически данни, хубава крачка. Добре работи с топката. Интересен футболист е. Въпросът е как ще се адаптира. Надявам се момчетата да го приемат добре и този процес да стане възможно по-бързо.
На поста централен защитник имахме проблеми откъм тактическа гледна точка, както във фаза атака, така и в защита. Новите мартин Василев и Петър Патев са опитни футболисти, нещо което е много важно особено на тези позиции. Хубавото е, че и двамата имат самочувствие при изнасянето на топката. Знаете, че стилът ни е атакуващ. Искаме топката да е в нас.Надявам се да помогнат и двамата. Халфът Веселин Любомиров и крилото Георги Чукалов се адаптираха много добре в отбора. Момчетата ги приеха много бързо. И двамата имат качества. Те също ще помогнат на Спартак да се завърне в елита.

Прави впечатление с  две изключения, че привличате отново все млади футболисти. Такава ли е политиката на клуба?
– Имаме много хубава сплав между опитни и млади футболисти. Това е нашата цел – да адаптираме и развиваме младите играчи. Колелото се завъртя доста бързо и така се случи, че сега сме на такава позиция, която е отговорна. Няма как да разчитаме само на младите. Със сигурност трябват и опитни, които са „врели и кипели“ и да помагат. Като цяло следваме нашата стратегия и работим в хубава посока.

Имахте футболист на проби Милен Манчев….Какво се случва с него?
-Той няма да продължи с нас. Ще продължи кариерата си в Германия.

Защо се стигна до раздялата с нидерландеца Дилан Джордж, с бранителя Иван Пенев?
–  Дилан има качествата, но трудно се адаптира. Не успя да покаже това, което искам аз, особено във фаза защита. В атака имаше качествата. ние сме агресивен отбор, отбор, който пресира и иска по най-бързия начин да си върне топката. Това му куцаше на него. При Иван Пенев нещата са по-различни. Раздялата е по взаимно съгласие.

Ще има ли други, с които ще се разделяте и имаше ли предложения от други клубове към ваши играчи?
– Не плануваме да се разделяме с други играчи.Дано не се стига до там. Апетит към наши футболисти е ясно, че има, дори и от елита, след като сме първи във Втора лига. Най-хубавото е, че те остават лоялни и ще помогнат да си постигнем целта. Благодаря им, че остават предани.

Малко повече информация за това къде ще се готви точно отборът в Турция? Малко повече за базата там?
– Условията са перфектни. Всички се радваме изключително много. Ще ни бъде осигурено всичко, което е нужно, за да направим една хубава подготовка. надявам се да бъде ползотворна и да ни помогне още повече за физическото състояние.

Има ли играчи, които по една или друга причина ще пропуснат първата контрола с Черноморец Бс в Албена?
– Архан Исуф няма да играе в нея. Има леко напрежение в мускула. Георги Бабалиев все още се възстановява и също ще пропусне проверката.

Със сигурност следите  трансферите и новините в другите клубове в лигата. Кои ще бъдат основните конкуренти на Спартак за директна промоция в Първа лига?

– Етър, Хебър, Миньор Перник, Септември, може би и Монтана. Това са все отбори, които искат да влязат в елита. Това са нашите конкуренти. Следя ги всичките. За нас най-важното е да си гледаме собствената си къщичка и да я градим.

– dsport.bg

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *