Васил Петров: Първото място на Спартак е подарък за феновете за Коледа

Футболният Спартак (Варна) изпраща прекрасна есен, след която ще зимува на първо място във Втора лига. Отборът демонстрира модерен футбол и най-често печелеше по убедителен начин своите срещи, като финишира със седем поредни победи. Архитект на този Спартак, който е призван да се върне в елита след пауза от 13 години, е Васил Петров. В дебютния си сезон в професионалния футбол треньорът успя да подбере точните футболисти и да изгради впечатляващ тим, практикуващ приятен за окото и най-важното печеливш футбол. Петров показа също, че умее да придава вярната настройка на играчите, да прави успешни ротации в състава и да взема правилните решения в хода на срещите, особено когато трябваше да се обръща негативен развой.

В интервю за „Петел“ Васил Петров изразява своето мнение и прави оценка на игровото поведение на неговите подопечни.

– Г-н Петров, ако трябва да сте честен, какви бяха очакванията Ви от Спартак, когато започна първенството през юли?

– Очакванията ми бяха да се представим добре, да се утвърдим във Втора лига и да покажем, че не сме отбор, който се лута между Б и В група, и всяка година си сменя статута.

– Коя бе силата на Спартак и с какво превъзхождахте съперниците си?

– Доста са компонентите, с които ги превъзхождахме. Най-важното е колектива, това че бяхме като едно голямо семейство и си повярвахме. Бяхме задружни, като един юмрук, а в тактическо отношение бяхме над повечето отбори.

– В кои мачове Спартак игра така, както Вие искате?

– В доста мачове изглеждахме добре, но в някои срещи нямахме хубаво лице, като тези в Симитли, Радомир и с Габрово у дома. Не бяхме на ниво и в първия мач със Септември в София, когато закъснявахме на терена. Във всички останали двубои до голяма степен демонстрирахме това, което искам да виждам – във второто полувреме с Монтана, срещу Хебър и Етър бяхме на много високо ниво.

– Какво си мислехте на пейката, когато отборът изоставаше в резултата и трябваше да прави обрати в някои мачове? 

– Мислех как да обърнем резултата и какво да направим. Но не съм губил надежда и няма да изгубя, защото имам вяра в тези момчета и в това, което правят. Когато изоставахме в резултата по време на мача, се опитвах да променя нещо и да намеря печелившата стратегия. За щастие се получаваше.

– Янчо Андреев ли е лидерът и обединителната фигура в този Спартак?

– Няколко човека са такива, наистина някои от опитните – Цветан Илиев, Янчо и Генади Луго се отличиха и съставиха гръбнака на отбора. Към тях прибавям и Архан Исуф, който има най-много изиграни минути.

– Георги Бабалиев, Мехмед Сабри и Иван Колев направиха атомна атака и вкараха 18 гола. Това ли искахте от тях?

– Няма как да не съм доволен. Честно казано, доста хора не вярваха, че Мехмед ще покаже такова приятно лице, но аз бях уверен в него и му дадох спокойствие да разгърне качествата си. Бабалиев дойде от столичния Локомотив, където не играеше и никой не очакваше такова силно представяне и от него. При Иван нещата са други. Аз знаех какви качества има и отдавна го исках, но през лятото той предпочете Септември. Доволен съм, че от втори опит дойде при нас.

– В защита също бяхте стабилни, а Велислав Боев стигна и до юношеския национален тим?

– Това е нещо много радващо. Вили е само на 17 години, но показа развитие и стигна до националния. Другите край него също се справиха – Луго, Борисов бе стабилен, Пенев, който след като се завърна при нас, навлезе в силна форма. Ибрям също допринесе и изигра на ниво важните мачове с Лудогорец и Етър.

– Какво искате да подобрите в играта?

– Постоянно искам да променяме нещо, тъй като след първия полусезон отборите знаят какво правим и как играем. Имам визия, която следвам, тази визия се изменя и се допълва, постоянно ще се стремим да надграждаме и да се подобряваме.

– С колко играчи планирате да се разделите и колко ще са новите попълнения?

– Още с никой не сме се разделили, освен с Александър Стефанов. В близките дни ще има повече яснота. Новите попълнения ще бъдат 4-5 във всички линии. Сред тях ще са както българи, така и чужденци. Водим преговори, но на този етап още нямаме подписани договори.

– Къде ще се подготвяте през зимната пауза и колко контроли планирате?  

– Събираме се за подготовка на 3-ти или 5-и януари, а после ще заминем за двуседмичен лагер в Анталия на 10-и или 17-и, където ще имаме няколко контроли. Като се върнем, в два дни ще изиграем два мача с Дунав и Черноморец, в които ще използвам два отбора. Проверките ще са на 29-и и 30-и януари, но може и да претърпят промяна. Контроли ще уредим и за февруари.

– Как трябва да играе Спартак напролет, за да се завърне при майсторите?

– Убедително, концентрирано, мотивирано както досега и енергично, с много енергия. Хубаво е, че Спартак зависи от себе си и ще се постараем да продължим да отговаряме на високите очаквания и да поддържаме постоянно високо игрово ниво.

– Какво искате да кажете на феновете на тима?

– Щастлив съм, че ги зарадвахме с този подарък – първото място за празниците. Работата обаче е свършена наполовина. Благодаря им, че ни подкрепят и във всеки мач са 12-ия ни играч. Нека бъдат убедени, че аз и футболистите ще продължим да работим със същото сърце, отдаденост и мотивация, за да постигнем това, което очакват от нас.

– petel.bg

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *