Дани Начев: Спартак Варна ми подаде ръка в много тежък момент

Атакуващият полузащитник Дани Начев, който все още е ученик, влезе достатъчно солидно в мъжкия футбол с екипа на Спартак Вн. Той има вече 15 мача със „соколите“, в които се отчете с 2 гола и 2 асистенции. В интервю за “Дарик радио” халфът говори за това как се чувства във Варна, за подкрепата от страна на съотборниците и за това, което иска да промени в играта си.

Дани, как се чувстваш в отбора на Спартак, където си вече от 5 месеца и срещаш ли достатъчно подкрепа от треньори и съотборници? Щастлив ли си във Варна?

-Варна е доста красив град. Самият въздух тук е различен. Чувствам се добре. Всичко е наред. Справям се. Тренирам здраво. Наслаждавам се на футбола. Всички в отбора ме подкрепят.

Кой от по-опитните в отбора стои най-често до теб и те напътства?

– С всички се разбирам. Държат се добре с мен. Държат се перфектно. Помагат ми. Янчо Андреев ми помага много. Цветан Илиев и Генади Луго също. Абсолютно всички са коректни с мен. Радвам се, че работя в такъв колектив.

Чувстваш ли се готов и психически и физически за мъжкия футбол?

– Винаги има какво повече да подобрявам. Затова тренирам здраво и постоянно. Мисля, че се справям.

Влезе с гръм и трясък при мъжете на твоята крехка възраст с 2 гола и 2 асистенции. Имаш вече и 15 мача за Спартак. Очакваше ли го?

– Мога и повече. Искам да се развия повече и да дам повече. Искам във всеки един момент да надграждам.

В Спартак ти дадоха шанс да влезеш при мъжете. Какво не ти достигаше, за да го получиш този шанс и докато беше в Левски?

– Благодаря на Васил Петров и Асен Миланов, че ми подадоха ръка в труден момент. Единственото, което ми е неприятно е, че не дадох повече от себе си в Левски. Можеше да дам повече.

Кои са силните страни на Дани Начев на терена и къде според теб има още какво да работиш, за да се подобриш?

– Играта в атака е по-силната ми страна в двете фази, но футболът не се играе само в едната фаза. Чувствам се излишен във фаза защита. Понякога се увличам в играта в нападение и забравям да помагам в защита.

Но моите наблюдения са, че ти  доста пресираш съперниковите играчи в тяхната половина…

– Това е благодарение на съотборниците ми и треньора. Като виждаш един Янчо Андреев да тича толкова, да се бори, да се раздава, както и целият отбор, няма как и ти да не дадеш всичко от себе си, да гориш отвътре.

 Васил Петров те пробва като фалшива деветка, играеш като атакуващ полузащитник, можеш и като втори нападател. Къде се чувстваш най-добре?

– Най-удобно ме да играя зад нападателя или втори нападател. Полезен съм с моята игра с топка. В същото време гледам да не се изключвам от защитните действия, защото това е много важно за нашия тим. В това превъзхождаме другите. Играем много красив футбол. Подаваме си топката, не я ритаме. Имаме изграден стил. Във фаза защита играем много здраво. Не отстъпваме в единоборствата.

 Как се справяш с училището? Още си ученик, а се премести в друг град?

– На индивидуално обучение съм. Просто нямаше друг вариант, след като се преместих във Варна. Предстоят ми изпити януари месец и в края на другата година.

Имаш ли любим български халф, на чиято игра да се възхищаваш и да искаш да приличаш? 

– Харесвам много български футболисти, но конкретен халф не мога да посоча.

Кога и откъде се запали по дългите коси? На визия го докарваш нещо средно между Диего Форлан и Клаудио Каниджа… 

– Винаги съм бил с дълга коса. От малък я поддържам. Затова и е много трудно да се разделя с нея. Съотборниците ми се шегуват, че е време да я махам. Ще му дойде времето и за подстрижка.

Ако те питам за любим отбор в чужбина и любим играч на твоята позиция Барса и Меси ли ще ми отвърнеш?

– Барселона, Меси и …ПСЖ….Където отиде Лео Меси…

Спартак Варна прави невероятен сезон при завръщането си в професионалния футбол след толкова години. Каква е рецептата да се представяте така силно?

– Радвам се, че Спартак Варна побеждава и е напред в класирането. Конкуренцията при нас е много голяма. Тренираме не на 100, а на 200 %. Това се вижда и в мачовете. За себе си мога да кажа, че имам високи цели. Винаги съм се стремял да съм първи, да не губя. Не смятам, че някой от съотборниците ми има по-различно мнение. Всеки иска да е първи. Надявам се да продължим с добрите изяви и да радваме феновете.

Честно ми отговори коментирате ли си в съблекалнята, че можете да влезете още този сезон в Първа лига и имате ли поставена такава цел от страна на ръководството?

– Всеки от нас си има високи цели, които си е поставил за себе си. Професионалисти сме. Нормално е да искаме да сме първи. Целта ни е да играем футбол и да показваме, че Спартак е много достоен отбор с голяма публика и много качествени футболисти.  Ако зависи от нас, естествено е, че искаме да влезем.

 Знаеш, че доста специалисти следят изкъсо представянето ти. Ти беше и на проби в Дженоа. Договорът ти със Спартак е за 3 години. Ако има апетитно предложение към теб от елитен клуб, ще го обмисляш ли, или смяташ, че ти е рано за трансфер?

– Спартак Варна ми подаде ръка в много тежък момент. Много исках да играя мъжки футбол. Това е единственият клуб, който ми предложи хубави условия и място за развитие. Искам да играя в Спартак Вн. В момента не гледам и не се интересувам от други отбори. Сега искам да се изградя като характер, като човек и футболист, както и да надграждам във всяка една минута.

– sportal.bg

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *