Интервю с Янчо Андреев

Капитанът на „соколите” Янчо Андреев и пътят му до „Спартак” Варна
Янчо Андреев е родом от Добрич. Започва първите си стъпки във футбола от местния „Добруджа”. Като много малък го забелязват от школата на ПФК „Черно море”, където минава през всички юношески гарнитури и мъжкия футбол в „А” – група. Пътищата на Янчо Андреев и „Черно море” се разделят в един момент и той става част от втородевизионния ФК„Калиакра” Каварна, където остава един сезон. Получава предложение от Турция и играе в местен тим, след което отново се завръща у нас. Преминава през отборите на „Миньор” Перник и „Бистрица” София. Отново следва период на игра зад граница – в Англия, ново завръщане в родния „Добруджа” и така до влизането в състава на „Спартак” Варна.
Млад и амбициозен отбор виждаме в лицето на футболистите от „Спартак” Варна. Като капитан на отбора, Вие сте този, който балансира и носи спокойствието в редиците. Задачата на капитана е да създаде спокойствие в отбора по време на мач и вътре в съблекалнята.
Успявате ли?
– Да, отборът е много млад и амбициран. Радващото е, че всички отбори се оплакват от младите момчета, но за разлика от тях, нашите млади футболисти са много талантливи. Ако продължават в същия дух, си мисля, че с годините ще достигнат онова ниво, до което всеки един футболист се стреми да достигне. Наблюдавам ги всеки ден и смятам, че с много труд и много работа рано или късно успехът ще дойде.
През годините съм добил малко или много опит, който мога да предам на младите момчета в отбора. Друг е въпросът дали те искат да попият от него. За момента виждам, че всеки един от футболистите се раздава на максимум. То е показателно и с резултатите на „Спартак” Варна.
Феновете ви се радват по време на мачовете, съпреживяват победите и загубите с вас. Какво обаче не знаят за атмосферата вътре в отбора – същата ли е като тази, която демонстрирате на терена – разбирателство и дори приятелство?
– Отборът ни е много емоционален, духът е винаги приповдигнат. Отборът е много сплотен, момчетата са добри и възпитани. Старши треньорът Васил Петров има голяма заслуга за тази атмосфера вътре в съблекалнята. Главно и заради него сме на тази позиция в класирането в момента, защото е важно колективът да е добър, като се започне от персонала в клуба до футболистите, ръководството и феновете. Вижда се, че сме едно голямо семейство. Може би и заради това се случват по този начин нещата със „Спартак” Варна до момента.
Имате ли усещането, че играете в отбор от „А”- група, а не в отбор от „Б”- група?
– Имам усещането, че отборът ни е много добре окомплектован и добре подготвен, готов да играе професионален футбол. За момента обаче мислим за „Б” – група, имаме още много работа да свършим. Дано напролет да се поздравим с така жадувания успех за нас и за феновете на „Спартак” Варна.
Ако погледнем назад към изминалите мачове през този полусезон, можем ли да кажем, че изиграхте по-силни срещи дори от тези в „А” – група?
– Да, много от хората, които са около отбора, хората отстрани и изобщо във футбола са на мнение, че нашите мачове са на ниво „А” – група. Това само може да ни радва и да ни мотивира да работим в правилната посока и в същия дух. Да си пожелем напролет да играем в „А” – група.
До края на този полусезон остават още четири срещи. Как ще се развият те според Вас?
– Да, четири срещи остават, тъй като „Нефтохимик” Бургас прекрати участието си във Втора футболна лига.
Няма лесни съперници, важна е нагласата за всеки мач. „Спартак” Варна излиза във всеки мач пределно мобилизиран и за победа. Важното е да останем здраво стъпили на земята. Това се опитвам да обясня на всеки един от футболистите в отбора, главно на по-младите. Това е и моята роля като капитан. Не бива да летим из облаците. Тепърва ни предстои много работа да свършим, за да се поздравим с победата, която всички жадуват. Слава Богу всички в отбора са здрави, надявам се във всеки оставащ мач да излизаме както досега и да си свършим работата по най-добрия начин.
Имате ли наблюдения върху ДЮШ в „Спартак” Варна? Детската академия е онова място, в което се „извайват” талантливите футболисти, които един ден да защитават емблемата „Спартак” Варна.
– Смятам, че в ДЮШ на „Спартак” Варна се работи по правилен начин. Като знаете преди известно време бе привлечен нов кадър в школата, който координира всички гарнитури. Той е бивш футболист, всеки го познава – Миша Милошевич. С неговия опит и като треньор ще допринесе за изграждането на една добра структура за израстването на младите футболисти. Няма какво да се лъжем – това е бъдещето на „Спартак” Варна. Занапред те ще радват феновете ни. Така че, ако всяко едно звено в клуба продължава да работи в правилната посока и за каузата „Спартак” неминуемо успехите ще дойдат рано или късно.
При младите надежди от Академията, а и във втория отбор на „Спартак” Варна виждате ли таланти? Имате възможност да тренирате с част от тях.
– Има такива момчета, които искрено се надявам с времето да получават шанс да идват при нас, да играят мъжки футбол. Знаете разликата между юношески и мъжки футбол е голяма. Част от момчетата от втория ни отбор са тренирали с нас, те са част от нашия отбор, но играят за дубъла. С времето се надявам все повече от тях да получават шанс за първия отбор на „Спартак” Варна. Пожелавам им го от сърце.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *