Материал и инфо за Спартак Варна в sportpeople.net

Италиански топ информационен сайт(sportpeople.net), посветен най-вече на италианската тифо-култура и ултрас манталитет, но и обръщащ значително внимание и на останалите трибуни от Европа, с обширен материал посветен на Спартак Варна – Клуб, история, борба, ултрас!

sportpeople.net – DOPO LA TEMPESTA, LA RISALITA: INTERVISTA CON I TIFOSI DELLO SPARTAK VARNA

По-долу е интервюто в първоначален вид(и на български език), след което вече и редактирано, от екипа на италианския сайт, за нуждите на статията.

 

– So, I would know something about your club. Help me to know the main side of Spartak Varna, why you are known in the country, the best period, eventually famous player. If you had bankrupt in past, stuff like that. So think to talk about someone that don’t know your club. So general information about your club.

 

Нашият Клуб(ФК Спартак Варна) е създаден от български младежи на 28.08.1918г. в град Варна.  Като цветовете на отбора, синьо и бяло, остават непроменени от тогава до днес, както и символичният прякор – Соколи, с който са наричани нашите футболисти.

Чисто исторически и статистически, Спартак Варна е в топ 10 на българските клубове, макар и последните 11-12 години да  играем най-вече в трето и второ , та дори и четвърто ниво на българският футбол.

Най-силните футболни години на Клуба, лично аз, ги разделям в три периода. Първи период: 30-те години на ХХ век, когато печелим и единствената, към този момент, титла – 1932г., както и две втори места – 1931г. и 1933г.

Вторият силен период за Клуба  е средата на 80-те години, когато в осмина-финал в  турнира на УЕФА(КНК), Спартак Варна играе два мача срещу Manchester United през 1983г. Оставаме и до днес единственият български отбор играл с MUFC. През 1984г. печелим и трето място в българското първенство, последното ни толкова добро класиране.

В края на 80те години , както и през 90-те(които са третия добър период за Клуба), Спартак Варна бяхме редовен участник в турнира Uefa – Intertoto, където през различни години играхме срещу IFK Göteborg, Halmstads , Rapid Bucharest, TSV 1860 Minich, LKS Lodz, Montpellier, Groningen и други.

От 2007/08 година Клубът постепенно бе подложен на системно унищожение от страна на местната общинска, политическа и икономическа мафия във Варна. Ръководството на Клубът е превзето от криминални структури. Постепенно е смачкан финансово, организационно, морално и запратен в полу-аматьорската Трета североизточна лига. Като през 2017г е почти на крачка и да бъде изхвърлен от клубния си стадион „Спартак“ , където е било замислено постепенно стадиона да запустее, след време да се отчужди от Клуба и да се открадне, и имота да се застрои за търговски цели от частни фирми.

Единствено непрестанната борба и съпротива на активната част от феновете на Спартак, обединени под наименованието „Синдикат 12“, през този период доведе до запазване на стадиона и оцеляване на Клуба през периода 2009-2018г. През тези години се проведоха десетки организирани акции на феновете срещу общинската и икономическа мафия в града, която бе завзела Спартак Варна. Демонстрации, граждански неподчинения, физически сблъсъци, арести, съдебни наказания, нахлувания и прекъсване на футболни мачове, бойкотиране и празни сектори на мачове в продължение на четири-пет футболни първенства, улични протести  и т.н.  Дори създаване на изцяло нов чисто футболен Клуб през 2010г., създаден и издържан от привържениците на Спартак, който успя и да участва в първенството на А-окръжна група – Четвърто ниво на българския футбол един полусезон. Където се стигна и до невижданото, до този момент в България, футболен мач за първенство между Спартак 1918(със собственик икономическата и общинска мафия във Варна) и Спартак Варна (отбор създаден и поддържан само от феновете на Клуба). Подобен фенски проект за нов отбор, но този път и с помощта на част от ветераните на Клуба бе създаден през 2015г., като успя да се състезава в продължение на два сезона в IV-то I III-то ниво на българския футбол. Постоянна борба в продължение на близо 10 години, която накрая доведе до достатъчно информираност сред обществеността и най-накрая чуваемост и информираност в официалните национални медии, при което вече на държавната власт ѝ бе трудно да продължава да си затваря очите пред кражбите и беззаконието спрямо нашия Клуб.

Така в края на 2017г. контрола върху Клуба успя да премине в ръцете на организираните фенове, подкрепени и от част от клубните ветерани. В продължение на няколко месеца те полагат новите принципи в управлението на Клуба, като успяват стъпка по стъпка да го стабилизират организационно и финансово, за да се стигне до намирането на нови финансови съдружници, които започват вече и професионално отново да развиват нашия Клуб. През лятото на 2020г., след близо 10 годишно изгнание, успяхме най-накрая и да се завърнем на нашия стадион, където Футболният Клуб да играе своите мачове в първенството на Трета лига, а от 2021г. и в шампионата на професионалната Втора лига.  Като и досега в Общото събрание, което е практически собственик на ФК Спартак Варна, мнозинството се държи от привържениците на Клуба, като и в самият Управителен съвет има трима наши представители. Всичко това, за да може да се гарантира прозрачността и честността в управлението на ФКСВ. Тези последни години са и може би най-романтичната част от историята на нашия Клуб.

 

– Talking about fans, can you tell me the history of ultras group? Friendship, rivalries. And tell me something about nowdays ultras movement in Bulgaria (to help me to introduce the movement).

-Както споменах малко по-горе, организацията, която обединява, към този момент, активните ни фенове и  организираните ни ултрас групи е „Syndicate 12“. Организацията е създадена през 2011г.  в опит да обедини всички активни фенове и ултрас групи, в борбата ни да запазим нашия Клуб, нашите традиции и нашата история. “S12” бе в основата, планирането и осъществяването на всички наши акции през периода 2011-2021г. През тези години част от организацията са били всички активни, в определени години, наши ултрас групи, а именно: “Brigade Hools” , “Spartak Youth”, “Flower Hood”, “S.V.U.D.” и „Mladost Boys’95”.

Чисто исторически, първите опити за по-активна подкрепа от трибуните е от началото на 80-те години. Като след 1986г. може вече да се говори категорично за началото на истински ултрас сектор по трибуните на нашия стадион. Отделени, като сектор и група, от нормалните фенове, нон-стоп пеене и скандирания, знамена по оградите и флагове за веене, първи шалчета, първи сблъсъци с противникови публики, първи арести….Постепенно секторът ни се разви много добре, като през 90-те години и докъм 2008г. спокойно се нарежда в символичен топ 8 на ултрас публиките в България. След 2009г имаме постепенно намаляне на силата ни като сектор, поради опита за унищожаване на нашия Клуб от страна на политико-икономическата мафия в града ни и непрестанната борба от наша страна. Години, в които бойкотирахме мачовете, не признавахме „ръководството“ на Клуба, участвахме в десетки улични и стадионни акции и протести, влизахме в сблъсъци с властта…..Изобщо, бяхме принудени да се занимаваме с  всичко друго, само не и с организирана подкрепа от трибуните(изключая двата ни опита за създаване на изцяло фенски отбор). Всичко това за да запазим Спартак Варна жив и за да не унищожат стадиона ни. И така близо 10 години. Но всички лишения, нерви, арести, проблеми си заслужаваха, защото целта ни бе изпълнена! Клубът ни е жив и от края на 2017г. стъпка по стъпка започна да се развива и надгражда, а паралелно с това, търпи положително развитие и нашето ултрас движение.

Към момента, може би най-активната ни група по трибуните, част и от “S12”, e “Brigade Hools”. Фракцията е създадена през 2008г. от млади, тогава, момчета, които наблягаха предимно на „около-футболните“ акции. Постепенно се превърнаха и в много активна група в сектора, която помагаше на по-старите момчета в организирането и провеждането на всички акции през този труден за нас и Клуба период. А след 2015г. “BH’08” се превърнаха и в основната група в нашия сектор. Активни са, както в подкрепата към Клуба, направата на хореографии, развитието на сектора, така и в „около-футболните“ истории.

Друга все още съществуваща, но не толкова активна група е “Mladost Boys’95”. Това е и най-старата ултрас група във Варна, създадена през 1995г., но активни участници в сектора ни още от самото начало на 90-те години. Основоположници на ултрас културата в Спартак Варна и дълги години двигател на почти всичко случващо се в сектора ни, заедно с друга все още съществуваща група, но не много активна към момента – “S.V.U.D.”, създадена през 1997г.

Много добра група, от типа casual firms, бе създадената през 2004г – “Spartak Youth”. Бе доста активна по трибуните и улиците, просъществува(като група) в продължение на 10-12 години. Но някои момчета от нея все още показват активност от време на време. Друга голяма група с потенциал бе и “Flower hood”, създадени около 2007г. През различни периоди показваха добра инициатива и участваха в развитието на сектора, както и активност на улицата. Но през 2020г. спряха активността си като група, но са все още дейни в сектора.

Като цяло, ултрас движението ни търпи развитие, имаме идеи и желание за надграждане, и се надяваме, в близките година-две отново да сме в Топ 8 на ултрас секторите в България.

Приятели:

Учудващо или не, имаме много силно приятелство с Gradinata Nord , Genoa. Първият ни контакт с тях е от февруари 2014г., когато наша малка група(от MB’95) посети Генуа за ”Derby della Lanterna” и се свърза с представители от “Via Armenia 5r”. Много бързо, още през следващите месеци, този контакт прерасна в искрено приятелство между ултраси от Спартак Варна и Genoa. Като от тогава имаме посетени десетки мачове на Genoa, както на Marassi, така и по гостувания, на различни по големина наши групи, в които е имало представители на всички фракции от “Syndicate 12”. Сериозна група, представители на Gradinata Nord ,  бяха официални гости на тържествата ни около 100 годишнината на Клуба ни. Интересно е да се отбележи, че приятелството ни не е само с “via Armenia 5r” , но също така и с много представители от “Collettivo RossoBlu” , “Brigata Spelonzia” , “Up The Scarfs”, “Old Block”, „Levante Rossoblu“ и много други момчета и момичета от Gradinata Nord.

От лятото на 2018г., „Синдикат 12“ имаме силно приятелство с „Bultras“ – обединение на организираните фракции на Ботев Пловдив. Редовно представителни групи на двете организации си разменяме гостувания в Пловдив и Варна, участваме във фенски футболни турнири на двата Клуба, гостуваме за някои от по-емоционалните мачове на двата отбора. Истинско ултрас приятелство, което се развива през годините.

Други наши приятелски групи, където уважението е взаимно от повече от 10 години са “GO Boys” от Локомотив Горна Оряховица и “Iron Brigades” от Локомотив София.

Врагове/съперници:

Разбира се, най-големият ни враг са привържениците на другия отбор от нашият град – фк черно море. От края на 80-те години, та до наши дни, омразата между двата сектора е доста силна, като често се е стигало и до масови физически сблъсъци и хаос, по трибуните и по улиците на Варна. Дербито между двата отбора винаги е било третото по сила, заряд и емоции, в България. Както на стадиона , така и из града. За голямо съжаление, вече повече от 10 години двата отбора не са се срещали, но надяваме се това скоро да се случи!

Друг наш основен враг още от средата на 90-те години са Нефтохимик Бургас, с които когато има мач между двата отбора, почти винаги има и сблъсъци между ултрас групите от Варна и Бургас.

Други, с които имаме взаимна непоносимост през последните години са Lauta army от Локомотив Пловдив.

Относно ултрас движението в България:

Като цяло в България има 4 топ публики, които са пред всички останали. А именно това са Cska Sofia с основни фракции Offenders, Animals и Legion; Levski Sofia с Sofia west и Ultras Levski ; Botev Plovdiv с Bultras и Локомотив Пловдив с Lauta Army. През различните години е различно и разпределението на силите между тях. Това са най-многобройните публики в България, но също и най-организираните сектори, които не веднъж са били и на топ европейско ниво. Между тях са и двете най-емоционални дербита по трибуните: Цска-Левски и Ботев-Локо. След Топ 4, към момента, следват горе долу равностойно секторите на Берое, Миньор Перник, Етър, Спартак Варна, черно море, Локомотив София, Славия, Локо ГО, Ботев Враца. При останалите отбори от Първа, Втора и Трета лиги, трудно може да се говори за ултрас сектори и манталитет, като това не означава, че няма в определени публики някои отделни интересни моменти, но като цяло са изключение, а не правило. По мое мнение, стилът на подкрепа по българските стадиони е някаква смесица от старите италиянски ултрас сектори плюс типичната за Балканите лудост и фанатизъм.

 

– At the end, help my readers to imagine the city, talking about it. Imagine to have to convince them to come 🙂

Варна, нашият град, е наричан морската столица на България. Намира се на брега на Черно море и е третият по големина град след София и Пловдив. Населението на града е около 350-400 000. Красив град със свой собствен  ритъм и манталитет, различаващ ни от останалите градове в България. От месец май до края на септември е топ дестинация за десетки хиляди туристи от България и чужбина. Няма истински варненец, който да не обича града си, както и турист , който да не е харесал красивата Варна.

– интервю за sportpeople.net 

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *