Васил Петров: Спартак показа, че е най-добрият с играта си на терена

Спартак издържа поправителния изпит с „отличен“ и отново стана част от професионалното футболно семейство на България. След като поведе през есента в класирането на Трета лига – Североизточна група, варненският тим не изпусна водачеството и успехът в Балчик узакони завръщането му във Втора лига два кръга преди края. В неделя след домакинството с Доростол на спартаклии ще бъдат връчени Шампионската купа и златните медали за първото място на Североизток.

В интервю за „Петел“ архитектът на успеха – треньорът Васил Петров, прави анализ на успешния сезон и разкрива своите очаквания за следващия.

 

– Г-н Петров, честита професионална промоция.

– Благодаря ви. Честито и на всички, които обичат Спартак.

– Когато поехте отбора в третия есенен кръг, знаехте каква е единствената цел. Кога в хода на първенството разбрахте, че ще я постигнете?

– Винаги съм вярвал, че ще се завърнем сред професионалистите и затова поех Спартак. Нямах никакво съмнение, че ще завършим първи и никога не съм имал.

– Какво си помислихте, когато Балчик съкрати вашата преднина на върха на 5 точки, а ви предстоеше гостуване на неговия терен три кръга преди края? 

– Не съм имал притеснения, нито съм бил разколебан. Знаех, че рано или късно ще си свършим работата, защото сме най-добрият отбор в групата и постоянно го показвахме с продукциите си. Вярвах безрезервно на моите играчи.

– С какво превъзхождахте своите опоненти? 

– Ние тренираме всеки ден и водим професионален тренировъчен процес. Имаме силни единици, сплотен колектив, много качествени футболисти и силни характери. Нормално е при това положение да бъдем по-подготвени от другите отбори, в повечето от които футболистите работят и не провеждат редовен тренировъчен процес.

– Винаги сте твърдяли, че искате Спартак да играе атакуващо и агресивно. В кои мачове отборът се доближи максимално до вашите изисквания?

– Още след първите два-три мача, след като потренирахме един месец, играта вече беше каквато аз исках и постепенно надграждахме. Имахме топката, търсехме гола и доминирахме във всички мачове, с изключение на малко срещи. Доминирахме и в Разград, където изпуснахме много положения и можехме още там да решим нещата. За двубоя в Балчик не мога да кажа, тъй като още в 20-ата минута изгониха наш играч и останахме с 10 души, което наложи да се направят корекции.

– Кое ви прави по-щастлив – завръщането при професионалистите или убедителният начин, по който го направихте? 

– Всичко, което постигнахме през сезона, ме удовлетворява, всичко ме прави щастлив. Радвам се, че си свършихме работата и направихме това, което се очакваше от нас. Радвам се и на отношението и поведението, което играчите показаха в тренировките и мачовете.

– На кого искате да благодарите? 

– На всички, които са около мен, на феновете, които бяха 12-ият ни играч, а в Балчик – 11-ия, заради червения картон, на футболистите и на ръководството.

– Какво бихте казали на вашите привърженици? 

– Ние имаме изключителна публика и аз съм й благодарен за огромната подкрепа. Зная, че нашите привърженици очакват още повече и ще стремим да ги радваме. Знам също, че искат Спартак да се завърне по най-бързия начин в елита.

– С колко играчи ще се разделите и на кои постове търсите попълнения?

– Знам какво трябва се направи, имам план, но още е рано да говорим по този въпрос. Аз не съм спирал да мисля за селекцията и съм наясно от какво имаме нужда. Има, обаче, да уточняваме някои детайли и ако всичко стане така, както се надявам, ще се получат интересни неща.

– Ще успее ли стадион „Спартак“ да вземе лиценз, за да не се налага да домакинствате в първите кръгове извън своя дом?

– Не ми минава и през ума, че няма да вземем лиценз, тъй като искаме да стартираме силно във Втора лига и с помощта на публиката да вземем точки още в първите си домакинства на наш терен. Но като гледам как се работи по довършването на стадиона, съм притеснен. Имаме обещания от общината, но до този момент не е направено всичко, което БФС изисква. Дано нещата се оправят.

– Какъв Спартак искате да изградите в следващите два месеца, за да има реални шансове се утвърди във Втора лига, а не да трепери за мястото си в нея?

– Наясно сме, че във втория ешелон отборите са по-качествени. Така че трябва бързо да се пренастроим от аматьоризма към професионализма. Ако досега сме мислили само за атаката, занапред ще трябва да обърнем внимание и на други компоненти от играта, като отбранителните действия. Ако всичко, което планираме през лятото, бъде изпълнено, ще съм спокоен за бъдещето на Спартак.

Недко Петров, „Петел“

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *