В памет на Васил Ненов: Как Спартак тръшна ЦСКА на „коритото“

Както писахме, легендата на Спартак Васил Ненов почина на 82 години. В негова памет „Петел“ припомня един от най-големите мачове на отбора в историята му, когато печели знаменита победа под ръководството именно на Васил Ненов.

Един от тези двубои, които никога не се забравят, се играе на 15 февруари 1981 година във Варна, когато отборът, носещ името ЖСК-Спартак, елиминира за Купата на съветската армия шампиона и хегемон у нас ЦСКА, тогава „ЦСКА Септемврийско знаме” с 2:1.

Часове преди двубоя „коритото” вече е препълнено. Според очевидци има над 15 000 зрители, рекорд за двубой на този стадион, който две години по-късно според някои медии ще бъде подобрен отново в среща с ЦСКА, но за първенство.

Зад феновете, които са успели да седнат на дървените пейки, са няколко редици правостоящи. Хора са се настанили и на покрива на залата за спортна гимнастика, както и на този на административната сграда на клуба, част от който по време на срещата ще рухне под напора на хората.

ЦСКА освен, че мачка наред в България, идва със самочувствието на отбор, елиминирал преди около 5 месеца действащия европейски шампион Нотингам след две победи по 1:0. След месец на „червените” ще им предстои ¼-финален сблъсък в КЕШ срещу Ливърпул.

На хартия ЦСКА е тотален фаворит, макар че в състава му липсват Георги Велинов, Георги Димитров и Пламен Марков. Но пък всички други звезди на Аспарух Никодимов са на негово разположение.

В Спартак дни по-рано е освободен треньорът Борис Павлов. Той е сменен от Васил Ненов, който на разбора в съблекалнята обявява състава и казва: „Момчета, аз с вас авторитет няма да си правя. Излезте и играйте за честта на Спартак. Знаете какво трябва да направите.”

И на терена точно това правят спартаклии, които с футболни аргументи, отборен дух и характер подчиняват ЦСКА. Асът Живко Господинов открива резултата в началото на второто полувреме, Ради Здравков изравнява пет минути преди края, но в последните секунди Тодор Попов посича армейците с фамозен гол за крайното 2:1.

За по-младите поколения, които не са гледали драмата, а са слушали за нея от бащи и дядовци, един от героите за Спартак – Пламен Михов, се връща 39 години назад във времето, за да разкрие най-важните моменти от битката.

Ето какво каза за „Петел” Михов, който играе като стопер в онзи велик мач и пази персонално Спас Джевизов:

„Излязохме спокойни и уверени в силите си, тъй като нямаше какво да губим. Във 2-рата минута счупиха носа на Енчо Недев, а в 5-ата Джевизов счупи и моя с лакет. Временно бяхме с 10, че и с 9 души, докато на Енчо и на мен ни оказваха помощ. Кръвта ми нахлуваше направо в гърлото и се давех, но ми сложиха два тампона и продължих.

Играехме тактически правилно и умно, не им позволявахме да застрашат вратата ни и търпеливо очаквахме шанса си в атака. И той дойде в 50-ата минута, когато Жиката Господинов, лека му пръст, откри резултата. Живко, който играеше отдясно, тъй като отляво бе Войчев, ги направи на маймуни, нахлу мощно отдясно и с прецизен удар с десния крак хвърли в еуфория нашите привърженици – 1:0.

Мачът си отиваше към 1:0, но в 85-ата минута те изравниха с щастлив гол. Ради Здравков пое топката с корем и шутира, и тя се промъкна в малкото пространство между лявата ръка на Красимир Зафиров и лявата странична греда и влезе в мрежата – 1:1.

Попадението обаче не ни стресна. Продължихме да играем по същия начин и нямаше нищо да променяме, дори и да има продължения. До тях обаче, за наша радост, не се стигна, тъй като в 90-ата минута Тодор Попов ги довърши.

Вратарят им Арсов изрита кълбото от ръка, то отиде при Попов и той незабавно го насочи към вратата. Мислехме, че силният вятър ще засили топката към Вятърната мелница, но стана така, че тя образува една коварна парабола и тупна зад слисания Арсов – 2:1.

Това беше краят. Публиката изригна толкова мощно, че ревът й сигурно се е чул в Аксаково.

Ние вече се бяхме изкъпали, а треньорът им Никодимов още стоеше на пейката и не можеше да повярва какво се е случило…”

Спартак – ЦСКА 2:1

1:0 – Живко Господинов, 50, 1:1 – Ради Здравков, 85, 2:1 – Тодор Попов, 90

Спартак: Красимир Зафиров, Енчо Недев, Димитър Енчев, Васил Илиев, Пламен Михов, Тодор Попов, Красимир Венков, Николай Стоев, Иван Петров, Живко Господинов, Иван Войчев.

Треньор: Васил Ненов

ЦСКА: Тодор Арсов, Иван Зафиров, Динко Димитров (70 – Марио Вълков), Цоню Василев, Ангел Рангелов, Георги Илиев, Цветан Йончев (70 – Стойчо Младенов), Ружди Керимов, Спас Джевизов, Ради Здравков, Никола Велков.

Треньор: Аспарух Никодимов

Съдия: Величко Цончев

Стадион „Спартак”, 15 000 зрители

–petel.bg

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *