Васил Петров: Вярвам, че Спартак ще задържи първото място

Дни преди старта на пролетния полусезон треньорът на Спартак (Варна) Васил Петров разкри пред „Петел“ какво очаква от тима в Североизточна Трета лига. Както е известно, преди подновяването на първенството варненци са лидери, с 5 точки аванс пред Светкавица и Балчик.

Г-н Петров, доволен ли сте от зимната подготовка и готов ли е Спартак за пролетния полусезон?
– Доволен съм, тъй като всичко, което бяхме запланували, го изпълнихме. Изиграхме стойностни контроли, подготвихме сме добре и очакваме спокойни мачовете.

Имахте възможност да използвате различни тактически варианти, към коя система на игра ще се придържате?
– Нищо не се е променило, откакто аз съм дошъл тук. Ще продължим да играем така, както смятам, че е правилно и отива на Спартак, но и ще надграждаме.

Наясно ли сте с основния състав?
– Наясно съм с основното ядро от 17-18 футболисти. Исках да имам повече от един футболист на всеки пост и се получи. От това ядро, което визирам, никой няма запазено място сред титулярите. Целта е Спартак да играе по един и същи начин с тези, които започват мача и тези, които по-късно се включват в игра. Дори тези, които влизат на терена в хода на срещите, да вдигат още нивото.

Адаптираха ли се новите попълнения към стила на игра и новата обстановка?
– Да. Мехмед Сабри се отпусна и в последната контрола в Попово бе на високо ниво. Николай Иванов и Генади Луго бързо се приспособиха към моите изисквания. При Николай Василев стават малко по-бавно нещата, тъй като е още много млад. За съжаление, Йоан Маринов не тренира от две седмици заради травма в глезена. Ще мога да го използвам през март.

Какво знаете за първия ви пролетен съперник Шумен?
– В общи линии са запазили състава, само Румен Николов премина в Балчик. Взели са и нови попълнения. Гледах на видео първият мач на Спартак с шуменци миналата есен. Разучили сме ги и съм готов със стратегията за мача.

Освен Йоан Маринов, имате ли други проблеми за неделното домакинство?
– Няма да мога да разчитам на Янаки Смирнов и Янчо Андреев, които са наказани.

Г-н Петров, ще видим ли един по-силен Спартак напролет и как искате да играете отборът?
– Убеден съм, че ще бъдем по-можещи и по-продуктивни. Искам да продължим да играем атакуващо, агресивно и комбинативно. Нашата сила ще са тактическата дисциплина, колективното себераздаване, атаката и концентрацията от първата до последната минута.

Ще се завърнете ли във Втора лига?
– Вярвам, че ще го направим, и то със стил. Целта е да сме зависими от самите себе си. Във всеки мач ще играем за победа, за да задържим първото място, а не да разчитаме на грешки на другите.

Мислите ли как Спартак да се утвърди в професионалния футбол?
– Имам план, разбира се. Важно ще бъде за Спартак да се утвърди във втория ешелон, а не да трепери за мястото си. Не отива на клуб с име като Спартак да влиза и излиза от професионалния футбол.

– sportal.bg

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *