petel.bg : Седем въпроса към Асен Миланов – за Спартак, за треньора, за феновете

публикуваме и отговор/коментар на Недко Петров (петел.бг) на вчерашното Обръщение на г-н Асен Миланов

 

Прочетох обръщението на собственика на футболния Спартак към феновете и го публикувах едно към едно в сайта ни. Все пак г-н Асен Миланов не говори всеки ден и бе важно спартаковската общност да го чуе какво казва. Но цялото му изявление всъщност излезе един евтин и добре обмислен пиар. Той каза неща, които всеки, който се интересува от Спартак, знаеше, като единственото ново нещо бе, че за първи път декларира публично своята подкрепа към треньора.

Смятам обаче, че ако г-н Асен Миланов е дошъл да прави футбол в Спартак, не му отива на нивото и поста, който заема, и то още преди да се е легитимирал като футболен ръководител, да говори завоалирано и да хвърля думи на вятъра, да провокира конфликт с фенове, да търси война с медии и да не подкрепя тезите си с факти.

Затова на фона на казаното от него, ще си позволя да му задам седем въпроса, на които бих се радвал да получа лаконични отговори, щом има единствено футболни мисли и идеи.

1. Г-н Миланов, бъдете конкретен и кажете кога точно искате да върнете Спартак във Втора лига, а после и в Първа?

(в изявлението си шефът първо казва, че иска възможно най-бързо завръщане във втория ешелон, а после обявява, че целта в дългосрочен план е завръщане в Първа лига. Какво означава най-бързо – май 2021 година или по-късно, и какво означава дългосрочно – 2024, 2026 или 2028 година, или нещо друго? Говорете ясно и отчетливо към какво се стремите, за да няма недоразумение около най-важната цел.)

2. Кога планирате да направите първата копка на „Локомотив”?

(в интервю пред мен преди три месеца казахте, че ще направите трите терена, вчера пак го потвърждавате, но без да се ангажирате с дати. Примерно, почвам терените около Великден или по-рано, или нещо от този ред. Темата със завършване на базата, за да бъде адекватна на името и традиците на Спартак, е наболяла и не бива да е обект на спекулации. Не трябва също да заблуждавате, че сте извършили ремонт на изкуственото покритие, защото кърпеж не означва ремонт. Такъв кърпеж направи и едно ръководство преди вас.)

3. Г-н Миланов, защо търсите война с медиите?

(обвинявате една медия, че е непочтена към клуба, без да прилагате факти, но сам разбирате, че подобни неистини издават безсилие и са брътвежи. Никой не е спечелил война с медиите, и винаги ще идва един момент, в който вие и отбора ще имате нужда от журналистите, а не те от вас.)

4. Кога ще свалите информационното ембарго?

(Спартак сам по себе си е социален феномен и обществеността има право да бъде информирана какво се случва в клуба. Вместо това през последния близо месец, вие го превърнахте в затворена система, като спряхте по необясними причини да давате прозрачност на управлението си. Докато новият ви сайт започне да функционира, нищо не пречеше да продължавате да поднасяте регулярна информация във фейсбук или на брифинги, най-вече спортно-техническа за лицето на клуба – мъжкия тим. Обратното, което демонстрирате – ремсистко мълчание, винаги ще води до съмнения, че има нещо пошло или недотам чисто, което се стараете да прикривате.)

5. Ако треньорът е перфекционист, защо нанася вреди на имижда на клуба?

(определяте гръцкия треньор на Спартак за перфекционист и професионалист, но ако наистина е такъв, щеше ли да подходи неуважително и да откаже в рамките на 15 дни три сериозни контроли, часове преди те да се проведат, като така обърка и програмата на съперниците. Дори и да е имало кадрови проблеми, страхът от загуби не трябва да надделява, след като проверките се правят за изпробване на различни тактически варианти, за да се види нивото на подготовка на по-широк кръг играчи и до колко те се вписват в треньорската концепция.)

6. Преди да засипвате треньора със суперлативи, защо не си припомните какво е постигнал досега той със Спартак?

(Като временен старши треньор и утвърден старши треньор на Спартак в професионалния футбол, за 9 мача Георгиу има 0 победи, 1 равен и 8 загуби, с голова разлика 1:18. Тук не броя трите служебни гола на Балчик. Сухите цифри казват всичко и друг на ваше място на този етап би бил по-умерен и дипломатичен в оценката си за въпросния треньор.)

7. Г-н Миланов, защо не уважавате мнението на феновете и ги атакувате така брутално?

(след постигнатото от Георгиу до този момент, най-нормалното нещо е на тези, за които Спартак е кауза, да не им харесва какво се случва и да изразяват по цивилизован начин недоволството си. Но, вие, г-н Миланов, определяте техните действия като безчинства, грозни, недостойни и демонстрация на „мускули”. Всъщност, ако феновете на Спартак бяха като тези в едни други два клуба, Георгиу отдавна да е пътник. Защото феновете на Левски и Ботев (Пд) имат два изпитани метода за елиминиране на нежелани треньори – или събличат фланелките от гърбовете им, или ги заобикалят, когато стъпят за първи път на терена и правят така, че повече да не стъпят там.

И за финал. Днес Спартак картотекира голяма част от отбора си за новия сезон. Ще информирате ли, г-н Миланов, спартаклиите кого ще гледат насен или журналистите пак ще трябва да пускат в действия своите СРС-та, за да си свършат работата?

Недко Петров, „Петел”

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *