Коментар на Недко Петров/петел.бг: Георгиус няма моралното право да води Спартак (Варна)

Публикуваме коментара на Недко Петров от петел.бг с уточнението, че това е негова лична позиция , която не е задължително да се припокрива на 100% с позицията на spartak-varna.net  Правим го в името на плурализма и надеждата за бъдещо успешно развитие на Клуба.

След като Спартак (Варна) изпадна в Трета лига, треньорът Кириакос Георгиу няма моралното право да води клуба.

Той бе част от спортно-техническия щаб, който се провали през миналия сезон и това коства мястото на отбора при професионалистите. При подобни случаи всеки уважаващ себе си човек и специалист си тръгва, защото не си е свършил работата.

Кириакос обаче не го направи, с което показа, че му липсват морални норми и нравствени ценностти, както и понятия като достойнство и чест. Да не говорим, че постъпката му не е и мъжкарска.

Ако той искаше да спечели уважението на спартаклийската и футболната общност, единственото правилно нещо беше да подаде оставка. И при положение че собственикът на клуба не я приеме, вече е отделен въпрос. Така Кириакос щеше да излезе от ситуацията като чист и доблестен човек.  А какво излезе. Новият собственик остави на поста Георгиу, след като той не изяви желание сам да напусне.

Прилагам факти, които са критерий за работата на така наречения гръцки специалист във Втора лига.

След като Диян Божилов подаде оставка, преди отборът да тръгне за мача с ЦСКА от третия кръг в София, Кириакос стана временен старши треньор. Дебютира с 0:2 срещу „червените”, а после изгуби със същия резултат и от Лудогорец II. По-късно през сезона след напускането на Неделчо Матушев, Кириакос отново пое тима.  Под негово ръководство Спартак падна с по 0:3 от Струмска Слава и Септември, и с по 0:4 от Литекс и Черноморец (Балчик). Тук трябва да уточним, че загубата от балчиклии е служебна, тъй като до 77-ата минута те водеха с 1:0 и тогава двубоят беше прекратен.

След като парите в Спартак привършиха през ноември, Киракос бе утвърден като старши треньор през декември.

Направи селекция и проведе цялата зимна подготовка. Напролет Спартак изгуби в Пазарджик с 0:3, и с по 0:1 от ЦСКА и Лудогорец II, и направи 1:1 с разпадащия се Ботев (Гълъбово), който впоследствие се отказа от Втора лига.

Значи, балансът на Георгиу в 10 мача е 9 загуби и един равен, с голова разлика 1:24, или 1:21, ако не се броят трите „служебни гола” на Балчик.

И тук оправдания от рода, че през есента е застанал два пъти начело на отбора в движение, след като не е правил селекция и не е водил лятна подготовка, а след това през зимата е оглавил на практика изпаднал отбор, не вървят. Защото, когато един треньор поеме даден клуб, поема и цялата ОТГОВОРНОСТ, докато той води тренировъчния процес и реди състава и тактиката за мачовете.

Ако Кириакос си мисли сега, че след като новият шеф му гласува доверие и през май догодина, след като върне отбора при професионалистите, ще е постижение, нека не се заблуждава. Ако за него ще е постижение, за отбор с име и история като Спартак, не е.

На всеки, който поне малко разбира от футбол, е ясно, че Спартак ще мине като на парад през Североизточна група. Защото тя е най-слабата от четирите трети групи, защото в нея е най-ниското качество на футбола, защото в нея няма конкуренция и мачове под напрежение. И най-важното – защото никой няма желание да влиза във Втора лига. Така че в Спартак да мислят, какво трябва да направят, за да се завърнат подготвени във Втора лига другото лято и да не повторят грешката от миналото лято.

Но по-страшното е друго. Съдбата явно ще отреди точно компрометиралият се Кириакос да е първият треньор, който ще стъпи на новата свещена трева на стадион Спартак. Каква гавра само със Спартак. Какъв позор. Живко Господинов и Стефан Найденов, ако знаеха, щяха да се обърнат в гроба.

Недко Петров, petel.bg

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *