Пет години без Живко Господинов

Считаният с основание от специалисти и привърженици за най-голямата футболна легенда на варненския Спартак Живко Господинов почина на 4 май 2015 година, след като 11 месеца се бори коварна болест.

Живко бе голямата звезда на най-успешния отбор в историята на клуба от периода 1982/1984, когато Спартак стана трети в „А” група, стигна финал за купата на България и се класира за 1/8-финал в европейския турнир за КНК. Там във втория кръг отпада от Манчестър юнайтед, но и досега варненци остават единственият наш тим, срещнал световния гранд в официални мачове.

Господинов е голмайстор №1 на ФК Спартак, като в „А” и „Б” група е вкарал общо 104 гола. Асистенциите му и участията в голови атаки също са с трицифрено число.
В периода 1983/1986 година Живко бе неизменна част и от националния отбор. За него той има 39 мача и 6 гола, като на световното първенство в Мексико през 1986 година играе в 3 от 4-те срещи на нашите. Тогава националите за първи път излизат от групата си и се класират за втора фаза на финали на шампионат на планетата.

Жиката изпъкваше на терена с футболен интелект и скоростна техника, които му позволяваха да изработва и бележи с лекота голове. Именно заради играчи като него поколения българи се запалиха по футбола.

Спартаклии, склонете глави с почит към легендата Живко Господинов. Човекът, футболистът, героят на спартаклийските поколения. За хората, докоснали се до него, и за тези след тях, Жиката е необикновен. За специалистите – гениален футболист. Величина в стандартите за мъжество и спортменство, и еталон за поведение на терена. За всички в Спартак Живко Господинов е икона, а за всички привърженици – футболистът на техните мечти.

– petel.bg

One comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *