Първите намерения и действия на новото ръководство.на Клуба

Избраният преди четири дни за председател на УС на футболния Спартак 1918 Стефан  Калименов даде екслузивно интервю за „Петел”. В него той разкрива любопитни подробности за първите намерения и действия на новото ръководство.

Оказва се, че ако неговият замисъл се осъществи, спартаклии ще получат мечтан коледен подарък.

– Г-н Калименов, поемате един разбит във всяко отношение Спартак. Какво ще предприемете, за да го изправите колкото се може по-бързо на крака?
– През последните 8 години на нашия любим клуб бе лепнато огромно бяло петно, което замъгли историята му и ни отне най-милото и святото – емоцията, емблемата, радостта от победи и игра, и възможността нашите деца и поколения да са щастливи с един силен Спартак и да го аплодират. Но, 100-годишен клуб няма как да бъде заличен с лека ръка, защото зад себе си има огромна група привърженици, поддръжници, ветерани и деятели. Затова решихме, че първото най-важно нещо е до дни да се върне базата на клуба, както премиерът гарантира на 30 октомври.
– Ще бъдете ли по-конкретен?
– Желанието на новият УС е до Коледа да бъде подписан предварителен договор между клуба и „Инжстрой”, който дава възможност на Спартак да ползва безвъзмездно базата си. Като казвам базата, имам предвид на клуба да се върнат стадион „Спартак” със залата, кортовете и всичките му прилежащите площи.
– Кога планирате среща с ”Инжстрой”?
– Другата седмица нашите адвокати ще се срещнат с техните.
– Този предварителен договор с каква стойност ще е и какво ще донесе на Спартак?
– Той реално е ключът към всичко хубаво, което трябва да се случи вбъдеще. Ако не го подпишем до Коледа, се забавя развитието на нашата програма и стратегия. След като имаме сключен такъв предварителен договор, ние ще го представим на министъра на спорта, и специалисти и архитекти веднага ще задействат процедурата за основната реконструкция на стадиона, за която държавата отпусна 1 млн.лева.
– Да разбирам ли, че предварителният договор е напълно достатъчен да стартира реализирането на вашата стратегия за клуба, преди ОбС юридически да развали на своя сесия договора със Спортен комплекс „Спартак” АД.
– Абсолютно. Юридически раздялата на дружеството няма как да стане толкова бързо до последната сесия на ОбС за годината на 21 декември. Но това ще е формалност за сесията през януари или февруари, ако вече има подписан предварителен договор между клуба и „Инжстрой”.
– Какво друго планира УС на Спартак?   
– Работим в три направления – първото е възстановяване на историята на клуба, за да я знаят децата ни и да знаят какви личности са били преди тях. Това ще позволи на нашите таланти да се амбицират и да се развиват в правилната посока със спартаклийско съзнание. Втората ни цел вече я разкрих – тя е свързана с инфраструктурата и връщането на клуба на стадион „Спартак” с прилежащите му територии, а третата ни задача е промяна на начина на работа в школата и представителния тим, и организиране на подобаващ за Спартак 100-годишен юбилей.
– Споменахте личности на Спартак. Как възнамерявате да  им отдадете заслуженото?
– Искаме три от трибуните на стадион „Спартак” да носят имената на големите ни легенди Илия Кирчев, Стефан Найденов и Живко Господинов. За целта ще имаме среща с роднините им, за да получим тяхното съгласие.
– Доколко е вярно, че сте водили разговори и за емблемата на клуба?
Проведен е вече първи такъв с представител на частната фирма, която е поставила ръка върху двете емблеми от 2009 година. Ние искаме автентичната емблема на Спартак да му бъде върната безвъзмездно.
– Г-н Калименов, какво бихте казали на тези, които не ви броят за футболен специалист и са скептично настроени към вашия проект за Спартак?
– Да, аз не съм футболен експерт и нямам опит на футболен ръководител. Но от 7 години работя във водещи компании за инвестиции, строителство и мениджмънт, основно на чуждестранния пазар, и вярвам и съм сигурен, че имам уменията на организатор и зная как се работи в екип. Доказахме го през цялото време на нашата борба и кампания за връщане на базата на клуба. Аз няма да провеждам тренировки и да поставям спортно-технически оценки, но ще съчетавам стриктно организация със стратегия и анализ, за да може, след като стане ясно какви средства ще влизат в клуба, те да се разпределят правилно и професионално.
– Няма ли най-после да разкриете как ще се издържа клуба и кой ще го финансира?
– Не е редно да го правя, преди да подпишем предварителния договор с „Инжстрой”. Ако нещата се случат до Коледа, около 10 януари ще има новини за нов старши треньор на отбора, нов шеф на школата и т.н.
– Името на клуба остава ли Спартак 1918?
 – Не. Адвокатите ни вече са предприели необходимото името да се промени на ФК Спартак Варна. Такова, каквото винаги е било.
– petel.bg

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *