На днешната сесисия, бяха разпечатани и раздадени тези текстове!
Уважаеми г-н Кмет на гр. Варна, г- да общински съветници,
Не е тайна, че в най – новата история на града, управляващите не се радват на симпатиите и одобрението на варненската общественост. Причините за това са различни, но основно се коренят в решенията, действията и бездействията на вашите предшественици през годините. Като резултат в нашия град се натрупаха голям брой социално-икономически проблеми, най-сериозните от които са липсата на работещи предприятия, презастрояването, окаяната инфраструктура. Варна загуби някогашния си блясък, а чувството за безперспективност прогони от града голяма част от стойностните му и инициативни жители. В крайна сметка, това доведе до масовите протести срещу местната власт през зимата на 2013-та година, завършили със смъртта на млад човек – смърт, която несъмнено трябва да лежи на съвестта на бившия кмет и общински съвет.
Време и да си спомним какво изкара хората по улиците в онези зимни месеци. Основният мотив беше чувството за липса на справедливост и потъпкания обществен интерес. Да, повечето съмнителни сделки и практики, случвали се в миналото в Община Варна са обвити в законови аргументи и формално не противоречат на буквата на закона. Но именно тук се корени парадоксът – това, което на пръв поглед е законно, е несправедливо и в явен ущърб на интересите на варненската общественост.
Точно такъв е и казусът със скритата приватизация на 54 декара общински имоти, включващи стадион „Спартак“, спортните съоръжения около него, както и спортен комплекс Локомотив. Това е ярък пример за откровена кражба и невиждана арогантност, които унищожават една от емблемите на град Варна – почти стогодишния клуб Спартак. Така се зачерква една славна страница от историята на града, което обрича младите поколения на прекъсване на връзката, предавана от бащи на синове и ги лишава от възможността да практикуват любимия си спорт. Още по-фрапиращо е че „инженерите“ и съучастниците на тази порочна схема не са родени във Варна, което прави гнева на привържениците на тима още по-голям. Разбира се, ние не можем да оставим нещата така.
През изминалите месеци имахме контакти и срещи с различни представители на институции, от които зависи решаването на проблема. Днес сме тук, за да ви заявим, че ще настояваме да бъдат върнати на Община Варна всичките 45 декара, които включват стадион „Спартак“, прилежащите му терени и тренировъчната база Локомотив. Всяко едно друго решение ще бъде неприемливо и ще предизвика съответната реакция.
Уважаеми г-н Кмет на гр. Варна, г- да общински съветници,
Имате уникалния исторически шанс да поправите една явна несправедливост и да застанете твърдо на страната на обществения интерес. Така вие ще останете в аналите на града като хората, които са започнали да възстановяват доверието на гражданите към тяхната Община – институцията, която би следвало да е винаги на тяхна страна. От вас зависи да не пропилеете тази възможност!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *