Спартак – малко предистория или как се стигна до сблъсъците (видео)

Вижте какви доводи извадиха заинтересованите страни в дебатите по казуса

След месеци чакане казусът Спартак стигна до заседание на Общинския съвет на Варна, но така и не успя да излезе от омагьосания кръг. С много настояване, протести и дори писмо до премиера Бoйко Борисов феновете изискаха от местната власт да разгледа възможността базата на СК „Локомотив“ да им бъде дадена за стопанисване безвъзмездно.
Какъв е самият казус – години наред Спартак 1918, който от самото си създаване след фалита на ПФК Спартак АД, не е припознат от феновете като автентичния син варненски клуб, „върти колело без верига“. Отборът стигна до сегашното си плачевно положение защото няма финансиране, няма база, няма стадион, няма и фенове.
Единственият, от който се очакваше да издържа клуба при самото му създаване през 2010 година, бе фирма „Инжстрой“, която стана собственик на всички имоти на варненския клуб. Това обаче така и не се случи, а клубът агонизира вече няколко години и дори прекрати участие в „Б“ група в средата на миналия сезон именно поради липса на средства и организация.
Собственик на стадион „Спартак“ е Спортен комплекс „Спартак“ АД, в който акционери са фирма „Инжстрой“ и Община Варна, като общината разполага с 34%. Така се стига до парадокса, Спартак 1918 да ползва клубния си стадион с договор за възмездено ползване, който дори е с клауза за прекратяване с едномесечно предизвестие.
Успоредно с това спортен комплекс „Спартак“ АД е ползвател на базата на СК „Локомотив“ по силата на договор с общината, който е изтекъл. Въпреки липсата на основание СК „Спартак“ и до ден днешен продължава да стопанисва и прибира приходите от отдаването на базата на „Локомотив“.
След всички тези проблеми се стигна до създаването на Сдружение „Бъдеще за Спартак Варна“, което в последствие бе преименувано на ФК „Спартак Варна“. Учредителите му са вече покойната легенда Живко Господинов, Атанас Атанасов – Орела, Илко Станчев, Траян Дянков, Людмил Горанов, Димитър Трендафилов и др. Именно този клуб феновете припознаха за свой и отдадоха пълната му подкрепа. Затова те поискаха от Общината да им бъде предоставена базата на „Локомотив“, за да направят това, което в Спартак 1918 вече толкова години не се случва.
Междувременно бившият футболист и треньор на Спартак Варна Иван Петров, който водеше кампания срещу Спартак 1918 и многократно е заявявал публично, че този клуб е фалшив и създаден, „за да се прикрие едно престъпление“, се оказа на чело на същия този „омразен“ Спартак 1918.
Тук е моментът да припомним, че точно Петров поведе същите тези фенове, който днес нарече „Продажници, манипулатори и платени мишки“ да нахлуят на терена по време на мач с Литекс за Купата на България преди два сезона, когато треньор в клуба бе Георги Иванов – Геша, за да демонстрира омразата си срещу Спартак 1918.
На днешното заседание на общинския съвет феновете и Иван Петров бяха от двете страни на барикадата. Така се стигна и до сблъсъците на сесия, които откровено бяха провокирани от Иван Петров. Той се обърна към феновете с думите – „Платени мишки“, а това запали искрата на и без това недоволните привърженици и се стигна до намесата на полицията.
В крайна сметка спорната база на Локомотив не бе дадена на нито един от двата Спартака, но видимо доволни от гласуването на съветниците бяха Иван Петров и хората, работещи в Спартак 1918. Базата продължава да е без официален стопанин, а СК „Спартак“ АД да трупа дивиденти от ползването й.
Вижте мелето преди гласуването ТУК!
Вижте и как в крайна сметка двата Спартака останаха без базата на СК Локомотив ТУК!
Вижте какви доводи извадиха заинтересованите страни в дебатите преди гласуването по казуса с двата отбора с името Спартак:

varna.utre.bg

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *